Există doar două modalități de câștiga bani: anagajat  sau antreprenor.

1

 Varianta A – angajat

Să presupunem că sunteți salariat și aveți un salariu de 1.000 Euro lunar, și veți beneficia de acest salariu pe toată perioada de angajare. În acest caz 420.000 Euro reprezintă suma burtă pe care dvs. o veți câștiga dea lungul celor 35 de ani de muncă.

Ca angajat probabil vei lucra 5-6 zile pe săptămână, 6 – 9 ore pe zi, vei începe prin a ți se spune ce să faci și când să faci, probabil vei ajunge după un anumit interval de timp să avansazi și să spui tu celorlați ce și cum să facă. Însă conform principiului lui Peter`s (Laurence J. Peter’s ) “Într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să promoveze până când își atinge nivelul de incompetență”.

Avantajele în a fi angajat ar fi:

  • program fix, de cele mai multe ori
  • responsabilități reduse și limitate la o anumită arie
  • venit sigur

Dezavantajele:

  • plafonarea în timp (principiul lui Peter`s)
  • câți angajați foarte bogați ați văzut?

 Varianta B – Antreprenor

Perspectiva demarării unei afaceri proprii este tentantă pentru mulți. Dacă inițiativa se dovedește un succes, vei obține avantaje financiare, prestigiu social, și îți vei putea permite un program flexibil și vei deveni propriul tău șef.

Mitul cel mai des întâlnit legat de demararea unei afaceri de succes, este că trebuie să vi cu o idee nouă, cu ceva ce numai există pe piață, lucru care de cele mai multe ori nu este valabil. Conform statisticilor în S.U.A. 8 din 10 produse noi lansate anual pe piață eșuează! Cele mai de succes inițiative antreprenoriale sunt cele care aduc ceva nou, oferă ceva în plus unui produs sau serviciu existent.

Datorită flexibilității mult mai mari și a ușurinței de a lua deciziile față de o companie mare cu tradiție, cei mai mulți antreprenori de succes au inovat plecând de la produse/servicii deja existente în portofoliul acestora.

Principalele avantaje de a fi antreprenor constau în

  • libertatea de a lua decizi
  • schimbi mult mai ușor lucrurile
  • poți experimenta lucruri noi
  • posibilități multiple de dezvoltare(lucrezi pe mai multe arii)
  • satisfacția recunoașterii de către societate

Dintre dezavantaje ar fi:

  • lucrezi mult mai mult decât „la patron”
  • ai responsabilitatea asigurării unui venit angajaților
  • responsabilitățile și implicarea (cel puțin inițial)nu se limitează la o singură arie

Majoritatea persoanelor înainte de a începe prima afacere au următoarele întrebări:

Este antreprenoriatul pentru oricine?

Școala te face antreprenor?

Într-adevăr sunt oameni care au un spirit antreprenorial mai dezvoltat, au nas la afaceri cum ar zice bunicii noștri. Acesta este un avantaj doar la început, pentru că odată cu dezvoltarea afacerii și cu creșterea numărului de angajați și a complexității afaceri este indicat să dobândești cunoștințe manageriale, să te perfecționezi și să instruiești continuu în acest scop.

În ziua de astăzi, în Moldova, există mai multe inițiative de promovare a antreprenoriatului, există programe de dezvoltare a capacității antreprenoriale și de instruire managerială a antreprenorilor.

Ca antreprenor trebuie să dobândești cât mai multe din următoarele atribuții:

Determinare și perseverențǎ: Determinarea puternicǎ și perseverența te pot face sǎ treci peste greutǎți pe care un angajat le-ar considera insurmontabile și chiar poți compensa în multe situați lipsa de experiențǎ și de îndemânare a personalului angajat.

Dorința de a câștiga: O luptă o începi doar dacă vrei să o câștigi!

Învățarea continuă: Ca antreprenor trebuie să fii mereu la curent cu ultimele noutăți în domeniul în care activezi, să te instruiești continuu pentru a fi un bun leader. Feedback-ul este important pentru a învăța din greșeli și din experiențele anterioare.

Toleranțǎ la eșec: Nu te teme de eșecuri! Trage concluziile, ia părțile bune, analizează ce nu a mers bine și treci la următorul proiect.

Rezolvarea problemelor persistente: Nu trebuie să te lași intimidat de situații dificile.Pentru un antreprenor de succes încrederea în sine și optimismul general îl fac sǎ vadǎ imposibilul ca pe ceva ce doar necesitǎ mai mult timp pentru a fi rezolvat.

Inițiativǎ și responsabilitate: Antreprenorii au fost întotdeauna considerați persoane independente, ei cautǎ și preiau inițiativa, se pun în situații în care sunt personal rǎspunzǎtori pentru succesul sau eșecul întregii operațiuni. Le place sǎ se implice în probleme în care impactul lor personal sǎ poatǎ fi mǎsurat.

Oportunism: Un lucru care îi diferențiazǎ clar pe antreprenori este concentrarea spre oportunitate mai mult decât spre resurse, structurǎ sau strategie. Când se hotǎrǎsc sǎ întreprindǎ o acțiune o fac într-un mod calculat, încearcǎ sǎ facǎ totul pentru a obține cât mai multe șanse de câștig, dar evitǎ sǎ-și asume riscuri ce nu sunt necesare.

Încredere în sine și optimism: Deși antreprenorii întâmpinǎ adesea obstacole majore încrederea în abilitǎțile personale îi determinǎ sǎ le depǎșeascǎ și transmite și celorlalți din propriul optimism.

Realizarea de viziuni: Antreprenorii știu unde vor sǎ ajungǎ. Ei au o viziune sau concept despre ceea ce vor sǎ fie firma lor.

Nivelul mare de energie: Cantitatea mare de munca depusǎ de antreprenori presupune din partea acestora existența unei energii superioare.

Creativitatea și spiritul de inovație: Creativitatea a fost privitǎ timp îndelungat ca ceva genetic, cu care te naști și nu o poți dobândi. Una dintre teoriile celebre apǎrute spre sfârșitul secolului al-XX lea afirmǎ cǎ aceasta poate fi învǎțatǎ și ține de exercițiu.

Independența: Frustrarea în fața sistemelor birocratice, împreunǎ cu dorința de a face o „diferenta” îi face pe antreprenori niște persoane foarte independente care doresc sǎ facǎ lucrurile în felul lor.

Lucrul în echipǎ: Dorința de independențǎ și autonomie nu îl oprește pe antreprenor sǎ doreascǎ lucrul în echipǎ. De fapt în timp ce antreprenorul știe clar unde se aflǎ firma (sau unde ar dori sǎ se afle) personalul se ocupǎ de activitǎțile de „zi cu zi” din firmǎ.

Abilitǎți manageriale: Aceasta nu reprezintǎ o caracteristicǎ absolut necesarǎ a antreprenorilor însǎ este important de știut cǎ un antreprenor de succes are nevoie și de acest tip de cunoaștere.

P.S. Nu uita să te abonezi la www.businessmarket.md aici:  https://www.facebook.com/businesmarketmd/

Expertul afacerilor tale!